Drumlessen
De lessen worden zoals eerder gezegd geven in Oudenbosch. In mijn lesruimte staan drumstellen voor rechtshandige leerlingen, linkshandige leerlingen en voor mijzelf. Alle drumsets zijn akoestische drumkits. Ik heb niks tegen elektronische drumsets maar als geluidsoverlast geen rol speelt is het het meest wenselijk om op een ‘echt drumstel’ les te krijgen. Iedereen die thuis een elektronisch drumstel heeft staan houdt, en ontwikkelt op deze manier dan ook meteen het gevoel met een akoestisch drumstel, dat vaak grotere afmetingen heeft, een ander speelgevoel en een andere dynamiek kent en uiteraard anders klinkt.
Maatwerk in de lesstof
Als iemand nog nooit eerder gedrumd heeft heb ik uiteraard een programma waarbij je uiteindelijk een zo compleet mogelijke, allround drummer wordt. Hiervoor worden veel verschillende stijlen en oefeningen behandeld. Als een leerling al een bepaald gevorderd stadium heeft bereikt is het natuurlijk ook mogelijk om op zijn of haar specifieke wensen in te gaan. Doelgericht aan 1 bepaalde stijl werken of het repertoire behandelen van de band waarin zo’n leerling speelt behoort dan allemaal tot de mogelijkheden. De les kan dan precies op maat gesneden worden tot dat wat de leerling graag wil ontwikkelen.
Notenlezen vs Video-opnamen tijdens de les
Ook met de wens of een leerling wel of geen noten wil leren lezen wordt rekening gehouden. Noten leren lezen is uiteraard wenselijk maar ook zonder te leren lezen kun je uitstekend leren drummen, daar zijn praktijkvoorbeelden genoeg van!! Tijdens de les maak ik voor iedereen video-opnamen van alle oefeningen als ik deze uitleg en voorspeel waarbij mijn drumstel van verschillende kanten wordt gefilmd. Op die manier kan een leerling thuis op de computer alles nog eens rustig terugkijken en luisteren, en een mooi archief aanleggen van alles wat er in de loop van de gevolgde lessen is behandeld.
Op deze manier is heel veel tijd in het notenschrift moeten steken om te leren lezen geen noodzaak meer. Tijdens de les maak ik heel veel gebruik van meespeel-nummers want ik vind het belangrijk dat een leerling alles wat hij/zij leert ook echt toe kan passen. Bovendien maakt met muziek meespelen het hele leerproces alleen maar leuker natuurlijk!
Dit ga je leren
Enkele voorbeelden van de onderwerpen die in een les behandeld kunnen worden zijn:
- Het ontwikkelen van ritmes in verschillende stijlen
- Het ontwikkelen van fills in verschillende stijlen
- Techniek oefeningen voor de ontwikkeling van timing, coördinatie en onafhankelijkheid
- Het ontwikkelen van het improvisatievermogen
- Het ontwikkelen van kennis van het notenschrift, indien gewenst
- Speelvaardigheid in de praktijk (Meespelen met muziek)
- Het ontspannen leren spelen op een metronoom/clicktrack
- Samenspel met basgitaar
- Stemmen en onderhoud van het drumstel
- Eigen inbreng
Probeer het eens!
Wil je eens proberen of het jou nu al lukt om een drumbeat te slaan? Probeer de oefening uit deze video eens en wie weet speel je over 5 minuten je eerste ritme al!
Lestijden en dagen
De lessen kunnen worden gegeven op een vaste dag en een vast tijdstip maar voor leerlingen die een wat flexibelere invulling van de agenda willen is het ook mogelijk om de lessen telkens opnieuw in te plannen, en zo per les te bekijken op welke dag of op welk tijdstip de volgende les het beste uit zou komen.
Een eerste kennismakingsles
Een eerste kennismakingsles om eens te bekijken hoe het er bij mij aantoe gaat is uiteraard gratis. Van daaruit is iedereen vrij om te beslissen wat hij/zij wil. Je kunt beginnen en stoppen wanneer je wilt en je hoeft niet voor een hele periode vooruit te betalen maar gewoon contant, per les. Flexibiliteit voorop!!